In de achtergrond. 

 

Het moet ergens in het begin van de tachtiger jaren zijn geweest dat ik op de televisie in een Amerikaanse detective een afbeelding zag van de chocolademolen van Marcel Duchamp. De ingelijste reproductie hing in het kantoor van een politiecommissaris.

ik zag nog kans van het scherm een foto te maken omdat mijn camera toevallig naast me lag.

Sinds die tijd lette ik meer op of ik beelden, schilderijen in tv-series en films zag die niet meer dan deel van het decor waren.

Soms viel me tijden niets op. Dan zag ik in enkele maanden meerdere kunstwerken in de achtergrond. Vaak had ik geen fototoestel bij de hand waardoor ik het filmbeeld niet kon vastleggen.

Ik had dit boekje graag geopend met de foto van Duchamps chocolademolen maar de afdruk en het negatief van de foto heb ik in mijn redelijk geordend beeldarchief niet (of nog niet) terug kunnen vinden.

Hierdoor stelde ik de uitvoering van het boekje lang uit in de verwachting dat ik de foto nog wel zou tegenkomen. Bijkomend voordeel was wel dat ik doorging met het fotograferen waardoor ik een ruime keuze kreeg bij de samenstelling.

 

wjk augustus 2023                                formaat A5 . 76 pagina's . genummerde oplage 50 . prijs per stuk € 25,--.